Autoimmuunidieetti

Autoimmuunisairaudessa on kyse siitä, että henkilön oma immuunijärjestelmä hyökkää henkilöä itseään vastaan. Se voi hyökätä elimiin tai kudoksiin – itse olen kamppaillut näiden molempien kanssa.

Ensimmäisen kerran havahduin asiaan, kun niveleni tulehtuivat 2005. Ensin oireilu alkoi toisesta polvesta, mutta lopulta tulehdusta oli eripuolilla kehon niveliä, niin pieniä, kuin suuriakin. Pysäyttävin kokemus oli, kun en enää pystynyt aamulla kävelemään, vaan minun oli kontattava makuuhuoneesta olohuoneeseen.

Vaikka tuolloin sain diagnoosin autoimmuunisairaudesta, tarkemmin reaktiivisesta niveltulehduksesta, niin myöhemmin tajusin oireiden alkaneen jo vuosia aiemmin suolistostani. Jo 2000 -luvun alussa muistan muun muassani juosseeni usein vauhdilla vessaan, mutta pidin sitä ihan normaalina – kuinka väärässä olinkaan. Kyseessä oli siis colitis ulcerosa.

Jo kohta parinkymmenen vuoden ajan olen kamppaillut näiden kahden autoimmuunisairauden kanssa ja tehnyt oman terveyden metsästys seikkailuni, mistä voit lukea tarkemmin täältä (3-osainen blogikirjoitus).

Koska autoimmuunisairauden aiheuttajaa ei lääketieteellisesti ole pystytty selvittämään, ei siihen myöskään ole toimivaa lääkettä sen parantamiseksi. On vain oireita hillitseviä lääkityksiä, joista järeimpänä biologiset lääkkeet.

Aihetta on tutkittu paljon ja yksi teoria on, että autoimmuunisairauden laukeamiseen tarvitaan kolme tekijää:
1. Geneettinen alttius
2. Vuotava suoli
3. Laukaiseva tekijä (esim. infektio tai stressi)

Geneettiselle alttiudelle ei voi mitään, eikä laukaisevaa tekijääkään pysty täysin estämään. Mutta vuotavaan suoleen voimme vaikuttaa. Lyhyesti kyse on siitä, että suoliston liitokset löystyvät ja päästävät läpi elimistöön partikkeleita, joita vastaan elimistö hyökkää aiheuttaen autoimmuunireaktion.

Viimeiset kaksi vuotta olen ollut lääkkeettömästi täysin oireeton ja prosessi tähän tilaan, missä nyt olen, alkoi jo nelisen vuotta sitten.

Suoliston kuntoon voi kuitenkin vaikuttaa monin eri tavoin, kuten vähentämällä stressiä ja ottamalla käyttöön suoliston kuntoa parantavia/tukevia lisäravinteita. Kaikista tärkein asia on kuitenkin ruokavalio, ne ruoka-aineet mitä käytämme päivittäin. Autoimmuunidieetissä on kyse siitä, että ruokavaliosta poistetaan haitalliset ainesosat.

Ohessa tiivistelmä eliminaatiodieetistä, mistä kiitos kuuluu Mervi Lepistölle, yhdelle auttajistani. Mervi oli myös vieraana Pystyt siihen -podcastissani, minkä löydät täältä.

Ruokavaliosta poistetaan pysyvästi:

 • Gluteeni
 • Lehmänmaitotuotteet
 • Makeutusaineet
 • Fruktoosi – ellei hedelmäperäinen (synteettinen huono)
 • Maissisiirappi ja -tärkkelys, sekä vehnätärkkelys
 • GMO-muunnellut ruoat (esim. soija)
 • Väri- ja säilöntäaineet (synteettiset)

Lisäksi kannattaa poistaa myös(varsinkin ensimmäisen kuukauden ajan):

 • Palkokasvit (herneet ja pavut)
 • Quinoa, maissi ja kaura (sisältävät prolamiinia ja agglutiniinia, jotka käyttäytyvät viljojen proteiinien tavoin)

Rajoitettu käyttö:

 • Kofeiini
 • Sokeri
 • Alkoholi
 • Puhdistettu suola
 • Palkokasvit (herneet ja pavut)

Ruoka-aineet, jotka saattavat pahentaa oireita varsinkin stressissä:

 • Peruna
 • Tomaatti
 • Kananmunat
 • Munakoiso
 • Paprika
 • Pähkinät ja siemenet (varsinkin cashew-pähkinät)

Mikä haluat kuulla lisää aiheesta, niin ota rohkeasti yhteyttä esa(ät)heritty.fi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *