Funktionaalinen tie terveyteen

Itselleni on hyvin tyypillistä elämässä, että kuvittelen pystyväni selviämään kaikesta ilman apua. Tähän on todennäköisesti syynä periksiantamaton luonne, mikä ennemmin menee läpi harmaan kiven, kuin ottaa käden vastaan, mikä vetäisi sen ylitse.

Minulla on ollut terveyden kanssa enemmän  ja vähemmän haasteita viimeisten parinkymmenen vuoden ajan. Pahimmat kamppailuni olen käynyt nivelieni kanssa ja vielä kahteen eri otteeseen. 

Ensimmäinen taisteluni alkoi noin 25 -vuotiaana ja tuolloin sain lopulta apua lääkäri Aki Loikkaselta. Hän mullisti terveysajatteluni totaalisesti, lähettäen minut kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin matkalle, millä edelleen olen.

Ennen Akiin tutustumistani, olin kokeillut niveltulehdusten tukahduttamista vahvalla lääkityksellä, mikä ei kuitenkaan auttanut siinä. Apu löytyi lopulta normaalien ajatusmallien ulkopuolelta. Perusajatus Akilla oli, että ellei sairauden aiheuttajaa tunneta, keho parannetaan riittävän kokonaisvaltaisesti, jolloin myös kyseessä oleva sairaus paranee.

Koska olin jo oppini saanut ja kuvittelin tietäväni riittävästi, vuoden 2016 lopulla alkanut toinen taisteluni oli paljon pidempi ja haastavampi. Alkuun en mennyt lääkäriin lainkaan, sillä tiesin mitä siellä oli odotettavissa. Pyrin sen sijaan toteuttamaan aiempia oppejani kurinalaisesti, sekä opiskelin suurella palolla paljon uutta. Kun tuloksia ei tullut ja tilanteeni meni vain pahemmaksi, lopulta annoin periksi ylpeydelleni ja hakeuduin reumatologin vastaanotolle.

Otin kortisonipiikit vastaan, mutta säännöllistä lääkitystä en aloittanut. Uskoin pystyväni pitämään tulehduksen kurissa, kun se nyt oli täsmälääkkein sammutettu. Toisin kävi, sillä niveleni jäykistyivät ja kipeytyivät hiljalleen uudelleen.

Myös tämän miehen, intialaisen Guru Baban, vastaanotolla kävin useasti lomamatkan yhteydessä 2018.

Kävin noin kolmen kuukauden välein ottamassa kortisonipiikkiä, mutta lääkityksen suhteen pysyin itsepäisenä. Tätä jatkui pitkälle toista vuotta, kunnes lopulta annoin periksi. Sitä ennen tapahtui kuitenkin jotain, mikä on jättänyt elämääni pysyvän jäljen niin fyysisesti, kuin henkisestikin.

Koska Akin palvelut eivät enää olleet saatavilla, niin jouduin etsimään itselleni uutta, kokonaisvaltaisen terveyden osaajaa. Olin jo aiemminkin tutustunut funktionaalisten lääkäreiden tarjontaan Suomessa, mutta en ollut löytänyt itselleni sopivaa vaihtoehtoa. Joko palvelut olivat liian kaukana tai liian kalliita itselleni. 

Lopulta, vuoden 2018 kesällä päätin, että terveydelle ei voi laskea hintaa. En ollut löytänyt apua sadoista kirjoista, videoista, blogeista tai podcasteista, joista olin oppinut ja kokeillut oppimaani viimeisen vuoden aikana. Oli aika pyytää apua.

Varasin ajan Mervi Lepistölle, johon olin tutustunut jo aiemminkin selaillessani funktionaalisia osaajia Suomesta. En osaa selittää miksi, mutta juuri häneen palasin uudelleen, vaikka vaihtoehtoja olisi ollut muitakin. Usein elämässä kannattaa seurata intuitiotaan, niin myös tässä tapauksessa.

Huolellinen ja välittävä perehtyminen antaa oikean suunnan

Mervi Lepistö on erikoissairaanhoitaja ja väitellyt lisäksi terveystieteiden tohtoriksi, sekä opiskellut funktioonalista lääketiedettä niin Suomessa, kuin Yhdysvalloissa.

Jo ensimmäisellä vastaanotolla tunsin samaa, kuin edellisen kerran olin kokenut Akin vastaanotolla. Minusta oltiin aidosti kiinnostuneita ja terveydentilaani arvioitiin todella kokonaisvaltaisesti. 

Itseasiassa työ alkoi jo ennakkoon. Ennakkotehtävänä palautin muutaman kyselylomakkeen jo ennen varsinaista käyntiä. Näissä lomakkeissa kartoitettiin muun muassa raskausaikaan ja synnytykseen liittyvistä, mahdollisista poikkeavuuksista, sekä kaikki elämään liittyvät merkittävät muutokset tai tapaturmat.

Lomakkeet olivat varsin yksityiskohtaisia, mutta jo niistä sai käsityksen, että nyt minua tutkitaan kokonaisvaltaisena ja ongelmieni syitä selvitetään perusteellisesti. Vaikka niiden tarkoitus oli helpottaa Mervin työtä minun auttamisessani, niin ne avasivat myös itselleni, ikuiselle terveysmatkailijalle, aivan uuden näkökulman omaan elämääni ja kasvuuni. Tajusin monia asioita, jotka olivat jo kauan ennen ensimmäisiä, selviä oireitani antaneet vinkkejä, että minun ehkä kannattaisi muuttaa jotain elintavoissani.

Mitä pidemmälle nuoruuteen menin, niin sen selvemmäksi kävi, että 25 -vuotiaana alkaneet ongelmat olivat vuosikausien ”työn” tulos. Ja samalla kirkastui, ettei mitään oikotietä onneen ole, vaan tuhojen korjaaminen tulee viemään pitkään.

Kävin vastaanotolla muutaman kerran ja lisäksi Mervi konsultoi funktionaalista lääkäriä. Hänen johdollaan teetimme muun muassa laajan ulosteanalyysin. Tuloksista selvisi monia terveyteni kannalta oleellisia asioita, kuten hyödyllisten bakteerien ja rasvahappojen alhainen määrä. 

Lisäksi suolistossani asusteli loinen nimeltään Dientamoeba fragilis. Yllättävän yleinen vieras, mutta ei aiheuta ongelmia, mikäli suolisto on kunnossa – tätä se ei valitettavasti itselläni ollut.

Suolistoanalyysin lisäksi tilaani tutkittiin myös perinteisemmin laboratoriomittauksin, niiden sisältäen muun muassa vitamiinitasoja ynnä muuta perusverenkuvaan kuulumatonta. Myös ryhtini, ja yleisesti kehoni asentojen, sekä liikeratojen tarkastelu käytiin tarkkaan läpi.

Sain paitsi paljon lisätietoa itsestäni, myös paljon apua jo näiden kertojen jälkeen. Kun alkukartoitus oli tehty, niin seuraava ja paljon enemmän kurinalaisuutta vaativa matkani Mervin kanssa alkoi.

Autoimmuunidieetti ja puutostilojen korjaaminen

Mervi esitteli minulle muutamia ruokavaliovaihtoehtoja, jotka tunnetaan niin sanottuina autoimmuuni -dieetteinä. Ajatus on, että ilman varsinaista allergiaa, tietyt ruoka-aineet eivät sovi ja keho reagoi niihin eri tavoin. Itselläni seuraus oli suoliston kunnon heikentyminen ja sitä kautta nivelongelmat. 

Toki olen nyt kiinnittänyt huomiota moniin muihinkin lievempiin oireisiin, kuten kynsien ja ihon kuntoon, naaman punoitukseen, sekä vuotavaan nenään. Kaikki oireita, joita emme huomaa tai pidämme normaaleina, mutta käytännössä ne ovat merkki jostain, mitä kannattaisi muuttaa.

Ruokavalion lisäksi lähdimme tukemaan immuunijärjestelmääni ja ylipäätään palauttamaan terveyttäni kokonaisvaltaisesti poistamalla sitä rasittavat tekijät, sekä lisäksi tukemalla vitamiinien, hivenaineiden, rasvahappojen ja bakteerien puutteita.

Olin toki tehnyt tätä aiemminkin. Kuten mainitsin, niin olen itse opiskellut asioita todella paljon ja kokeillut erilaisia vaihtoehtoja. Mervi ei sinällään tuonut minulle kovinkaan paljon uutta tietoa, mutta hän osasi valita ne oikeat ja minun kannaltani oleelliset asiat.

Sen sijaan, että vaihdoin päämäärättömästi ruokavaliosta toiseen ja testasin eri lisäravinteita, niin nyt sain yhden selkeän linjan ruokavaliooni ja tärkeimmät lisäravinteet siihen avuksi tukemaan paranemistani.

Lisäksi Mervin ammattitaito tuli esiin tuotteita valittaessa. Se ei ole todellakaan aivan sama, mitä vitamiinivalmistetta otat, puhumattakaan probiooteista. Väärä tai liian vahva probiootti voi itseasiassa pahentaa suoliston tilannetta.

Mervin kanssa aloittamani matka alkoi jo useampi vuosi sitten, mutta yhteistyömme jatkuu edelleen. Ruokavaliota ja tukihoitoa on toki tarkistettu matkan varrella, mutta tietyt tukipilarit ovat olleet koko ajan ”sementoituna”. Määrätietoinen työ alkoi tuottaa toivottuja tuloksia hiljalleen, mutta vasta nyt voin todeta, että olen palannut elävien kirjoihin.

Täytin kesäkuussa 43 -vuotta ja tunnen tällä hetkellä voivani paremmin, kuin ehkä pariinkymmeneen vuoteen. Olen tehnyt paluun jalkapallokentille, vaikka olin jo henkisesti luopunut toivosta pelata enää koskaan. Olen pelannut useasti täydet 90 minuuttia IV -divisioonassa. Olisi ihan kelpo suoritus jopa virallisesti perusterveelle nelikymppiselle 🙂

Kuva: Jussi Rämä

Hakeutuessani funktionaalisen osaajan vastaanotolle, olin luonnollisesti otollinen asiakas. Ymmärrykseni kokonaisvaltaisesta terveyden ylläpidosta oli sillä tasolla, ettei minulle tarvinnut perustella suositeltuja asioita. Määrätietoisuuteni puolestaan piti huolen siitä, ettei ruokavalion ynnä muiden ohjeiden noudattaminen vaatinut sen enempää koutsaamista.

Mihin tarvitsin ja sain apua? 

Tarvitsin ulkopuolisen asiantuntijan apua itseni diagnosointiin. Jonkun joka osaa ja pystyy selvittämään, mikä on vialla ja mikä kaikki tulee korjata. Tarvitsin myös suunnannäyttäjää. Jonkun kertomaan minulle, mikä on oleellista, mitä ehdottomasti tarvitsen ja millä ei ole merkitystä, sekä mitkä asiat voivat toisaalta olla jopa haitaksi.

Mervin ja funktionaalisen lääkärin yhteistyö toimi saumattomasti. Lääkärin osuus alun testeissä ja tulosten diagnosoinnissa, sekä lääkäriä vaativissa toimenpiteissä oli olennainen. Mervin tietämys ravinnosta, tukihoidoista ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukemista, sekä ennen kaikkea valmentava ote ovat olleet korvaamattomia.

Kaikesta siitä tietomäärästä, mitä minulla jo oli, löytyi selkeä ja toimiva kokonaisuus, missä ei ollut mitään turhaa. Sain selkeän reitin, mitä kulkea ja välineet, joita tarvitsen omatoimisen, liian lyhytnäköisen hortoilun sijaan.

Olen teille molemmille ikuisesti kiitollinen kaikesta, mitä olette minulle antaneet ja opettaneet –

KIITOS 🙂

Mervi on vieraanani myös yhdessä Pystyt siihen -podcast jaksossa, voit kuunnella sen TÄÄLTÄ tai Spotifystä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *