Usko siihen silloin lennät

Oletteko nähneet Niko – Lentäjän poika -elokuvan? Minä olen ja useasti, sillä se kuului vanhemman tyttäreni suosikkeihin aikoinaan. Elokuvassa nuori poro uskoo isänsä olevan joulupukin lentojoukoissa, vaikkei ole koskaan tätä tavannutkaan.

Hän uskoo siihen niin kovasti, että aikoo itsekin oppia lentämään hokien ”Usko siihen silloin lennät”. Uskon loikka ei kuitenkaan tuota toivottua tulosta, vaan päättyy mahalaskuun. Hauskaa – eikö 🙂

Kuten saduissa yleensä, niin tämäkin päättyy onnellisesti ja Niko lopulta löytää isänsä, joka toden totta on osa lentojoukkoja. Tarinan sisällään pitämä opetus on hieno:
Älä koskaan lakkaa uskomasta!

Mihin tässä maailmassa voi sitten uskoa? Tänä sosiaalisen median aikakautena on suorastaan surkuhupaisaa seurata eri palstoilla viriäviä keskusteluja milloin mistäkin aiheesta. Ei uskoisi, että kuvittelemme olevamme sivilisaatiomme huipulla, kun seuraa eri medioiden julkaisuja, sekä aiheiden ympärille syntyvää keskustelua.

Tiedämmekö tosiaan kaiken?

Netti ja SoMe on pullollaan besserwissereitä, jotka uskovat tietävänsä kaikesta kaiken ja ovat järkähtämättömiä oman tietämyksensä suhteen. Mikäli joku erehtyy tuomaan poikkeavaa näkemystä, hyökätään tätä vastaan agressiivisesti ja kaivetaan esiin toinen toistaan vakuuttavampaa faktaa. Tieteellisiä tutkimuksia, mitkä puoltavat omaa näkemystä ja joiden avulla pyritään argumentoimaan vastapuoli hiljaiseksi.

Tieteellinen tutkimus onkin hauska juttu. Ehkä meille ihmisille tuntuu turvalliselta hyväksyä asioita, mitkä ovat tieteellisesti todistettua faktaa. Ja loppujen lopuksi harvan kompetenssi riittää todistamaan tutkimusta vääräksi. Itsellänikään ei riitä asiantuntemusta, kuin muutamaan harvaan asiaan, joissa aidosti pystyn ilman hakukoneiden apua tasavertaiseen väittelyyn.

Mutta sen minkä tiedän, niin ymmärryksemme kehittyy ja laajenee jatkuvasti. Me tutkimme ja opimme koko ajan valtavasti lisää eri aloilta ja sen tiedon pohjalta pystymme muuttamaan käsitystämme eri asioista. Tästä syystä tuntuukin aivan käsittämättömältä, että ei anneta tilaa ajatella avoimesti ja käydä rakentavaa, älyllistä keskustelua yhteisen etumme nimissä.

Uskon asia

Kun jokin asia tieteellisestä todistetaan, siitä tulee uskottava – eikö niin? Entä sitten, kun samasta asiasta on toisistaan poikkeavia tieteellisiä tutkimuksia. Mihin niistä uskoa? Meillä Suomessa, ja muuallakin, asia on ratkaistu antamalla päätösvalta tietyille ”instansseille”, jotka sitten kertovat, mikä on virallista, eli uskomme mukaan oikein.

Mielestäni tässä on vain se ongelma, että mitä kompleksisemmaksi asia menee, sen vaikeampi on tehdä yksiselitteisiä johtopäätöksiä. Muuttujien määrän ollessa suuri, on mahdoton tehdä 100% paikkansapitävää tutkimusta. Tästä syystä tuntuukin käsittämättömältä, että näihin tutkimuksiin perustuen tehdään päätöksiä, joiden oletetaan tuovan 100% odotetun kaltaisia tuloksia.

Tärkeintä ei näyttäisikään olevan miten asiat ovat, vaan miten uskomme niiden olevan.

Myönnetään olevamme rajoittuneita

Tiede on tehnyt todella merkittävää työtä ihmiskuntamme historiassa ja sitä on kiittäminen käsittämättömän monista hienoista asioista. Tuhannet tutkijat ympäri maailman tekevät päivittäin urotekoja meidän ihmisten ja ympäristömme parhaaksi. Valtiot, yritykset, järjestöt ym. tahot mahdollistavat tämän kaiken rahoittamalla niitä.

Tämän kirjoitukseni tarkoitus ei siis suinkaan ole kyseenalaistaa tiedettä ja sen saavutuksia, vaan herättää myöntämään se tosiasia, että me emme kykene ymmärtämään kaikkea. Me emme loppujen lopuksi voi koskaan olla täysin varmoja kovin monestakaan asiasta.

Tästä syystä toivoisinkin, että myös keskusteluissa pidettäisiin yllä toisia arvostavaa ilmapiiriä. Itselleni tulee suorastaan paha olo niistä muiden yläpuolelle itsensä asettavista keskustelijoista, joiden päällimmäinen motivaatio tuntuu usein olevan toisten idiootiksi leimaaminen sen sijaan, että puhaltaisimme yhteen hiileen, arvostaisimme toisia ja erilaisuutta, sekä antaisimme mahdollisuuden toisenlaisille näkemyksille.

Loppusanoina muistuttaisin vielä, vaikka sekin varmaan ”dissataan”, että tiede on aina mennyt eteenpäin. Vanhoja tutkimuksia kyseenalaistetaan koko ajan ja ”oikea tieto” muuttuu jatkuvalla tahdilla. Tämä on hyvä muistaa siinä hetkessä, kun päätät ottaa kaikkitietävän roolin ja hyökätä eri lailla ajattelevan kimppuun.

Peace and love <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *