Hyvä ruoka voi olla paljon enemmän, kuin vain makua ja ulkonäköä

Hyvää ja terveellistä – onko sellainen mahdollista?
On se! Ja lisäksi terveellinen ruoka voi olla myös aivan mielettömän hyvän makuista.

Ajatus tähän tekstiin sai alkunsa, kun yritin ottaa täydellisen ruoka-kuvan ladattavaksi Instagramiin – TADAA:

Kuvan annoksen valmistus sujui ”vasemmalla kädellä” muiden askareiden lomassa, mutta panostin asetteluun ja sitten räpsin joukon kuvia.

Kun sitten tuli aika päivittää kuva Instaan, niin totesin kuvasta löytyvän kerrottavaa vähintäänkin yhden blogi -kirjoituksen verran, eikä se suinkaan keskity annoksen ulkoasuun, vaan sisältöön.

Ruoka-aineiden laatu ja sisältö on muodostunut itselleni jo niin osaksi arkipäiväiseksi ja rutiininomaiseksi, ettei siihen tarvitse keskittyä. Paremmat vaihtoehdot löytävät tiensä ostoskoriin niin, ettei kaupassa tarvi asiaan sen kummemmin edes keskittyä.

Mutta nyt tuota SoMe -päivitystä tehdessä päätin tarkemmin kertoa, että mikä tästä annoksesta nyt sitten tekee niin erityisen.

Aloitetaan proteiininlähteestä, mikä tässä annoksessa on aivan mielettömän herkullinen nieriä. Lohikalat, mihin nieriäkin kuuluu, ovat ottaneet vankan sijan suomalaisten ruokapöydässä yleisesti tunnetun terveellisyytensä johdosta. Vaikkakin yhtälailla niiden suosioon on vaikuttanut niiden edullisuus. Kalat yleisesti ovat niinikään hyvä vaihtoehto punaiselle lihalle.

Valitettavasti valtaosa myydystä lohesta on kasvatettua, jolloin sen terveellisyydestä voidaan olla montaa mieltä. Isoa osaa tässä näyttelee niiden rasvahappokoostumus, mikä ei kasvatetussa valitettavasti ole yhtä hyvä, kuin oletetaan.

Toinen kasvatetun lohen epäkohta liittyy niille syötettyihin antibiootteihin. Vaikkakin sitä on alettu joissain kasvattamoissa rajoittamaan, niin milläs sen sieltä kalatiskistä pystyy erottamaan. Ja mikäli vaihtoehtona on villi lohikala, niin valitsemalla sen, ei tarvitse vaivata päätään koko asialla 🙂

Lienee siis sanomattakin selvää, että annoksessani pääosaa näyttelevä Nieriä on villinä kasvanutta. Onnistuin nappaamaan viimeisen fileen paikallismarketin tuoretiskistä, mistä sellaista ilokseni löysin. Useimmitenhan nämä lohikalat tuppaavat olemaan juurikin kasvatettuja, mutta koen lähes velvollisuudekseni ostaa aina, kun villiä on tarjolla.

Saadakseen onnistuneen suolauksen, kannattaa se tehdä ajan kanssa, 3-4 tuntia ennen kypsentämistä. Ja mikäli haluaa optimoida suolansakin, niin käytä raffinoimatonta merisuolaa, missä on mineraalit ja hivenaineet tallella.

Omaan nieriääni käytin suolan lisäksi ainoastaan tilliä ja näinkin yksinkertaiella reseptillä lopputulos oli mielettömän herkullinen. Yksi parhaista kala-annoksista, mitä olen tai ainakaan muistan syöneeni.

Lisukkeena lautasellani on 35 grammaa punajuuria ja saman verran maa-artisokkaa uunissa, avocado -öljyssä paahdettuna. Kuitua nämä pitävät sisällään yhteensä noin 25 grammaa, millä päästäänkin jo päivittäiseen kuitusuositukseen.

Parasta tässä on kuitenkin se, että maa-artisokka on inuliinin lähteenä ylivoimainen, mitä se voi sisältää jopa 20%. Inuliini on yksi prebiooteista, eli sulamaton ruuan osa, mikä edistää suolistobakteerien kasvua ja näin tukee suoliston kuntoa, sekä sitä kautta terveyttä.

Uunijuuresten lisäksi tuoreita kasviksia löytyy salaatin muodossa. Punasipuli on niinikään hyvä inuliinin lähde. Lisäksi lautasella on tomaattia, kurkkua, lehtisalaattia ja pari ”kasvisten raskassarjalaista”, eli pinaatti, sekä lehtikaali.

Näistä etenkin lehtikaali on erinomainen kalsium -lähde. Reilulla 200g lehtikaalia saa täyteen päivittäisen kalsium -suosituksen. Toki tästä annoksesta ei niin paljoa löydy, mutta syömällä useamman salaattiannoksen päivässä, tulee kertymää mukavasti.

Salaatin päälle on ripoteltu oreganoa, mikä on yksi hyödyllisistä yrteistä muun muassa ruuansulatusta parantavan vaikutuksensa, sekä antioksidanttiensa ansiosta. Päälle on ripoteltu myös hivenen mustapippuria, mikä auttaa ravintoaineiden imeytymisessä. Lopullisen silauksen salaatti saa terveellisestä, kasvipohjaisesta ja ehdottomasti kylmäpuristetusta luomuoliiviöljystä, minkä ihmeellisyydestä on löytynyt tarpeeksi kerrottavaa aina kirjoiksi asti.

Kyllä vain, tarkkasilmäisimmät saattoivat huomata, että salaatin päällä on vielä jotain muutakin. Tilkkanen balsamiviinietikkaa tekee salaatista vieläkin maistuvamman ja on hyvä vaihtoehto valmissalaatinkastikkeille, eikä vähiten ruuansulatusta tukevan ominaisuutensa ansiosta…kunhan valitsee tässäkin laatua ja välttää niitä elintarvikeväreillä, sekä esannseilla valmistettuja 🙂

Mainitsinko jo, että tämä annossa oli aivan taivaallisen hyvää?

Mitäkö siis yritän viestittää? No sitä, että päivittäisillä valinnoilla, meillä on mahdollisuus vaikuttaa omaan hyvinvointiimme. Valitsemalla laadukkaita ja omaa terveyttä tukevia ruoka-aineita, sekä ”sementoimalla” ne osaksi arkeaan, voi tehdä itselleen paljon hyvää. Eikä niiden nauttiminen edes ole ”pakkopullaa”, sillä terveellinen ja herkullinen mahtuvat samalle lautaselle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *