Suklaa -raakakakku

Tänään sain ajatuksen palata pitkästä aikaa raakaleivonnan pariin. Siis leivonnaisten, missä kuumentaminen ei kuulu valmistusprosessiin, sekä raaka-aineista sokeri, vilja ja maitotuotteet on korvattu muilla, mielestäni paremmilla vaihtoehdoilla.

Raaka-leivonnaiset ovat herkullisen makunsa lisäksi yleensä myös erittäin terveellinen vaihtoehto, joiden ravintosisältö on monipuolisesti terveellinen. Raaka-aineina on usein käytetty pähkinöitä, kookooskermaa, laadukkaita rasvoja, raakakaakaojauhetta, marjoja jne.

Suklaakakku, minkä päätin pitkästä aikaa pyöräyttää, on tekemistäni raakaleivonnaisista ollut kaikista suosituin. En ole sitä pariin vuoteen tehnyt, enkä ole ohjetta muistiin laittanut, joten jouduin valmistamaan sen parhaan muistikuvani mukaan. Onneksi raakakakkujen peruskaava noudattelee melko samaakaavaa. Pohja tehdään aina suurin piirtein tietyn reseptin mukaan, mutta täytteessä on enemmän vaihtoehtoja soveltaa. Tällä kertaa tuunasinkin suklaatäytettä vadelmilla, mikä oli varsin onnistunut veto.

Pohjan ainekset:
3-4 dl pähkinöitä
7-10 taatelia (tuoreita)
Ripaus suolaa

Pohjaan voi valita mieleisiään pähkinöitä. Myös mantelit soveltuvat, mutta unohtakaa maapähkinät. Itse laitoin puolet cashew -pähkinöitä, jotka ovat hyviä pohjan rakenteen kannalta, mutta toisen puolen laitoin parapähkinää, sekä saksanpähkinää. Ensin mainittu on erinomainen seleenin lähde ja jälkimmäinen taas on tunnettu omega 3 -rasvahapoistaan.

Laita kaikki ainekset blenderiin, sekoita sopivan tasaiseksi massaksi ja makusi mukaan voit jättää siihen myös sattumia. Pähkinöiden ja taateleiden määrällä säädetään pohjan koko, sekä rakenne. Taatelit tuovat pohjaan paitsi makeutta, niin ovat sen koossa pysymisen kannalta oleellisia. Taatelia voisi kuvailla liimaksi, mikä pitää pohjan yhtenäisenä.

Taateleista johtuen tämä kakku ei täysin täytä keto -ruokavalion edellytyksiä makrojakaumallaan, mutta pala kakkua ei myöskään suista päivän kokonaishiilareita liian suureksi.

Kun massa on sekoittunut sopivaksi käsitellä ja levittää, niin kaavi se haluamallesi alustalle ja taputtele tasaiseksi pohjaksi. Aineksien määrästä ja alustasi koosta riippuen pohjan paksuus vaihtelee. Mainitsemillani aineilla 20cm alustalla pohjasta tuli noin 5 mm paksu.

Seuraavaksi on täytteen vuoro:
100g tummaa suklaata (itse käytin 85%)
1dl cashew -pähkinöitä (liuota vähintään tunti vedessä ennen käyttöä)
5-6 taatelia
1dl kookoskermaa
Ripaus vaniljaa (ei siis vaniljasokeria)
1dl vadelmia


Sulata suklaa juoksevaksi ja sekoita joukkoon kookoskerma. Kaada suklaakookos -seos blenderiin ja lisää joukkoon muut ainekset. Blendaa mahdollisimman sileäksi massaksi. Voit tarvittaessa säätää notkeutta vedellä, jotta saat täytteen mahdollisimman hyvin pois blenderistä, mutta myös levitettyä tasaisesti kakkupohjan päälle.

Kun olet levittänyt suklaamassan pohjan päälle, niin voit halutessasi koristella kakun. Itse laitoin vain muutaman vadelman keskelle tuomaan fiilistä. Kakku itsessään on niin täyteläisen herkullinen, ettei koristeilla ole sen maulle mitään lisäarvoa 🙂

Laita kakku lopuksi jääkaappiin vetäytymään. Mikäli maltat, niin maista vasta seuraavana päivänä, sillä kakun maku paranee uskomattoman paljon 1-2 päivän kuluessa. Yleensä en kyllä itsekään malta odottaa niin pitkään 🙂

Laskin vielä suuntaa antavat ravintosisällön tälle herkulle. Makrojakaumasta voi päätellä, että kaiken muun hyvän lisäksi pala kakkua menee täydellisenä välipalana. Muulla hyvällä viittaan mm. jo aiemmin mainitsemiini seleeniin ja omega 3-rasvahappoon, sekä lisäksi kookoskerman rasvahappoihin, antioksidantteihin, flavanoleihin ja kuidun määrään. Voisiko sanoa, että tätä herkkua voi nautiskella hyvällä omalla tunnolla 🙂

Rasvaa 58 %
Proteiinia 17 %
Hiilihydraattia 25 %
Kuitua 10g / 100g

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *