Keto -lihapiirakka

Ketogeeninen ruokavalio on siitä helppo, että otat vain sopivassa suhteessa rasvaa, proteiinia ja hiilareita. Esimerkiksi paistat kanaa kookosöljyssä, höyrytät parsakaalia ja lisäät annokseen päälle suolaa, mustapippuria, sitruunan mehua ja oliiviöljyä. Voiko helpompaa olla 🙂

Mutta sitten jos halutaan tehdä jotain spesiaalimpaa ja varsinkin sellaisia ruokia, mitkä ns. normaalisti pitävät sisällään jauhoja, tuleekin hommasta monimutkaisempaa. Olen kuitenkin jo moneen kertaan todennut, että käytännössä kaikista on mahdollista tehdä ketogeeninen versio. Ja mikä parasta, se on useimmiten aivan törkeän hyvää.

Tällä kertaa kokeilevassa keittiössäni valmistettiin lihapiirakkaa. Ei sitä versiota, mitä saat snägäriltä, vaan uunipellillä valmistettava versio. Kun sain idean, niin ihmettelin, miksei tämä ole tullut aikaisemmin mieleeni. Ja kun maistoin lopputulosta, niin ihmettelin vieläkin enemmän, että missä tämä herkku on ollut kaikki nämä vuodet.

Ja kuten yleensäkin, niin enhän minä itse näitä suurinta osaa resepteistä kehittele, vaan saan tai löydän niitä internetin ihmeellisestä maailmasta. Tällä kertaa ohje löytyi nopealla haulla täältä, mitä sitten hieman tuunasin. Kiitokset vain alkuperäisestä reseptistä KETO -pariskunnalle 🙂

Raaka-aineista osa löytyi jo valmiiksi omista kaapeista, mutta osan joutui hakemaan kaupasta, kuten yleensäkin.

Kuvassa näkyvän piirakan ainekset ovat seuraavat:

POHJA
150(200) g juustoraastetta (itse valitsin luomu Emmentalin, mutta esim. Mozzarella toimii hyvin myös)
2(3) rkl tuorejuustoa
100(130) g mantelijauhetta
1(2) rkl psylliumia
1(2) kananmuna
suolaa

TÄYTE
400g luomu naudanjauhelihaa
3 keitettyä kananmunaa
100g kukkakaalirouhetta
1 keskikokoinen sipuli silputtuna
2 rkl tuorejuustoa
Suolaa, mustapippuria, valkosipulia ja muuta maustetta maun mukaan

Pohja jäi itselläni kuitenkin hivenen ohkaiseksi, joten lisäisin siihen enemmän aineksia, jotta raa’an piirakan käsittely on helpompaa (suluissa suositeltu määrä).

Aloita valmistaminen paistamalla jauheliha. Itse valitsen punaisen lihan aina luomulaatuisena, ihan terveyssyistä, mutta onhan se maultaankin monin verroin parempaa. Kuullota ensin hieman sipulia ja lisää sen jälkeen jauheliha.

Kun liha alkaa saamaan väriä pintaan, niin lisää kukkakaalirouhe, suola, mustapippuri ja mahdolliset muut mausteet. Laitoin tähän myös hivenen valkosipulijauhetta, mikä sopi nähdäkseni oikein mainiosti lisämausteeksi. Mutta kuten todettua, jokainen saa maustaa omien mieltymystensä mukaan.

Ja kun täyte vaikuttaa kypsältä, niin sammuta levy ja lisää joukkoon murskaamasi keitetyt kananmunat ja tuorejuusto. Sekoita seos mahdollisimman tasaiseksi ja jätä vetäytymään siksi aikaa, kun valmistat pohjan. Tässä kohtaa on hyvä laittaa uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Sekoita kaikki pohjan ainekset keskenään. Tuorejuustoa kannattaa hieman sulattaa ennen lisäämistä, niin se on helpompi sekoittaa tasaisesti. Ja psyllium kannattaa jättää viimeiseksi, sillä se tekee taikinasta joidenkin minuuttien kuluessa todella sitkoista, mikä hankaloittaa käsittelyä. Rakenne saa olla mieluummin hivenen löysä, kuin kiinteä; tätä pystyy säätämään vedellä tai vichyllä, mikä antaa rakenteella myös huokoisuutta.

Kun ainekset on hyvin sekoitettu ja rakenne vaikuttaa helposti käsiteltävältä, niin kumoa kaikki leivinpaperin päälle. Taputtele ensin taikina kädellä tasaiseksi ja laita tämän jälkeen toinen leivinpaperi päälle. Nyt voit viimeistellä taikinan ohueksi levyksi joko kaulimella tai käsin; kumpi paremmalta tuntuu.

On aika poistaa toinen leivinpapereista. Irtoamista helpottaa se, kun käännät pohjan toisinpäin, eli alapuolen paperi kääntyy yläpuolelle.

Tämän jälkeen levitä täyte noin puoleen pohjasta. Reunoille on hyvä jättää vähän tyhjää, jotta reunat saa kiinni. Voi olla, että em. aineksista tulee enemmän täytettä, kuin tuntuu sopivalta. Voit hyvin jättää osan käyttämättä ja siinä onkin oiva ketogeeninen lounas valmiina odottamassa.

Sitten seuraa vaikein osuus: pohja pitäisi saada käännettyä täytteen päälle. Tämä onnistuu kyllä, vaikka saattaa alkuun tuntua toivottomalta. Ota leivinpaperin kulmista kiinni ja käännä ilman täytettä oleva puolisko täyteosuuden päälle. Tämä onnistuu vielä suht helposti, mutta nyt, kun vielä saat leivinpaperin irti, on kaikki valmiina. Ja ellei irtoa, niin voithan laittaa paketin uuniin niinkin, että leivinpaperi jää siihen päälle. Kyllä sitten irtoaa, kun pohja on kypsynyt.

Piirakan tulisi olla 200 asteisessa uunissa vähintään 20 minuuttia, mutta itse tarkkailin enemmänkin ulkonäköä, ja kun olin siihen tyytyväinen, otin pellin pois uunista. Aikaa taisi kulua hivenen päälle 30 minuuttia.

Kypsä lihapiirakka oli saanut kauniin ja rapean pinnan, houkutteli tuoksullaan, mutta maltoin vielä hetken ja annoin sen vetäytyä noin 15 minuuttia ennen syömistä. Näin ensinnäkin vältti palovammat suussa, mutta rakenne muuttui samalla hieman jäykemmäksi, jolloin sitä oli miellyttävämpi syödä.

Tämä tuotos valmistui sen verran myöhään illalla, että muut makuraatilaiset olivat jo nukkumassa. Joka tapauksessa itse pidin tätä ehkäpä parhaimpana tuotoksena, mitä olen ketogeenisessä kokkailussa onnistunut luomaan. Ja samaa sanoivat muutkin, jotka maistoivat sitä vasta seuraavana päivänä mikron kautta käyneenä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *