Keto -letut

Tyttäreni on innokas leipomaan ja mikä ilahduttavinta, valmis kokkailemaan myös näitä omaan ruokavalioon sopivia reseptejä. Keto -letut on ollut yksi hänen bravuureistaan ja itse asiassa osaa tehdä ne niin hyvin nykyisin, että jouduin kysymään häneltä apua tarvittavien raaka-aineiden hankinnassa.

Eilen tyttäreni sitten kysyi, että voisiko tehdä lettuja ja ehdotin, että tehtäisiinkö keto -lettuja, niin voisin itsekin herkutella. Ehdotus meni läpi ja illalla herkuteltiin pääasiassa hänen tekemillään letuilla. Resepti oli niin onnistunut, että ne upposivat vauhdilla jopa vanhemmalla tyttärelleni, joka yleensä on tosi tarkka siitä, mitä suuhunsa laittaa 🙂

Keto -lettutaikinan ohje ei juurikaan eroa tavallisesta, paitsi raaka-aineiden osalta. Oheisilla määrillä saa kasaan neljälle hengelle sopivan keon halkaisijaltaan noin 10-15cm lettuja.

RAAKA-AINEET
2 kananmunaa
1,5 dl kookosmaitoa/-kermaa (tai kuohukermaa)
140g mantelijauhoja
25g sulatettua voita (valitse maidottomaan ghee)
1tl suolaa
1dl vichyä
1 rkl psylliumia

Mahdollisuuksien mukaan suosittelen ostamaan ainekset luomuna tai mahdollisimman puhtaina. Esimerkiksi kookosmaidoissa/-kermoissa on eroja muun muassa lisäaineiden suhteen. Itse suosittelen välttämään ainakin niitä, joihin on lisätty karrageenia (E407).

Laita kaikki muut ainekset sopivaan kulhoon, paitsi vichy ja psyllium. Sekoita aineksia sähkövatkaimella, sauvasekoittimelle tai muulla vastaavalla. Mielellään kuitenkin laitteella, millä saa oikeasti kananmunien rakenteen kuohkeaksi. Lisää lopuksi vichy, sekä psyllium ja sekoita vielä kunnolla, jotta taikinasta tulee entistä kuohkeampi vichyn ansiosta.

Parhaat letut syntyvät valuraudalla, mikä kannattaa pistää lämpiämään jo hyvissä ajoin(5-10 min ennen paiston aloitusta), jotta rautainen pannu lämpiää tasaisen kuumaksi. Levyä ei kannata missään nimessä laittaa kovimmalle, vaan oikea taso on keskilämpö tai jopa pykälän alle.

Keto -lettutaikina eroaa siinä mielessä normaalista, että sen ei tarvitse antaa seistä puolta tuntia, vaan paistamisen voi aloittaa heti. Laita nökäre voita(tai ghee) pannulle ja annostele taikinaa sopivaksi katsomasi määrä sulan voin päälle.

Sen verran taikinan rakenne eroaa, että näitä lettuja on käsiteltävä hieman hellävaroemmin, kuin tavallisia. Siksi halkaisija kannattaakin jättää noin 10-15cm ja kääntämiseen käyttää jotain ohutta lastaa, tai sellaisen puuttuessa voi homma hoitaa juustohöylällä 🙂

Kun taikinan rakenne on oikea, pannu sopivan lämpöinen ja välissä voita, niin letut eivät kuitenkaan hajoaa, vaan niistä saa kauniin muotoisia ja näköisiä herkkuja aikaiseksi. Iso rooli tässä on psylliumilla, mikä tuo sitkoa taikinaan, joten sitä ei kannata jättää taikinasta pois. Määrän kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä se todella tuo sitkoa ja tekee taikinasta liisteriä, mikäli sitä käyttää liikaa.

Kun letut on paistettu, niin täydellinen annos kruunataan sopivilla herkuilla. Tällä kertaa valitsimme mansikoita, kermavaahtoa ja hasselpähkinä-raakasuklaa -levitettä. Mutta aivan yhtä hyvin voi käyttää muita marjoja, mitä mieleen tulee tai milloinkin tuntuu hyvältä. Myös kookoskermasta saa tehtyä maistuvaa vaahtoa. Kokeilepa blendata oikein kermaisa ja paksu kookoskerma esim. jäisten mansikoiden kanssa. Saat aikaiseksi mielettömän hyvältä maistuvan herkun, mikä menisi pelkälläänkin.

Meillä näiden keto -kokkailuiden tuomaristona toimivat lapset. Nuorempi on valmis rohkeasti kokeilemaan kaikkea ja pitääkin suurimmasta osasta ruokia. Todelliseen testiin nämä ruuat ja herkut pääsevät vanhemman tyttäreni kanssa. Tämänkertaiset keto -letut upposivat suurella halulla molemmille, joten tätä(kin) reseptiä voi hyvällä omallatunnolla suositella. Varsinkin, mikäli haluaa valita hieman paremman vaihtoehdon oman hyvinvointinsa eteen 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *